WordPress Theme

Adéle a műfordítók kertjében

A tizennyolcadik szobor

Adéle a műfordítók kertjében

Új szoborral gyarapodott Kiskőrösön az Európában is különleges létesítményként emlegetett műfordítói szoborpark. Az Országos Petőfi Sándor Társaság kezdeményezésére 1985-ben alapították meg Petőfi Sándor szülővárosában a költő műfordítóinak emlékparkját. A szobrokat a fordító nemzete ajándékozza a városnak, a település a posztamensről és a szobor megőrzéséről gondoskodik.

 

 

 

 

Ma már tizennyolc szobor áll a Petőfi Sándor szülőháza mellett, bolgár, finn, holland, kínai, lengyel, német, olasz, orosz, román, szerb, szlovák műfordítók emlékoszlopai. Elsőként az olasz Giuseppe Cassone szobra került a nevezetes kis lak kertjébe, legutóbb a holland Adéle Opzoomer bronzarcmását avatták fel. – Kerényi Ferenc irodalomtörténész, Petőfi-kutató mintegy tíz éve hívta fel a figyelmünket Adéle Opzoomerre – mondja a kiskőrösi emlékmúzeum igazgatója, Kispálné Lucza Ilona. – Ben van Veen éveken át tartó kutatómunkája során találta meg azokat az írónőre vonatkozó dokumentumokat, amelyek alapján Jaap Hartman holland szobrászművész munkához láthatott.

Adéle Opzoomer (1856–1925) már 19 éves korában szép sikert aratott német nyelven megjelent regényével, amelynek elismeréseként a holland irodalmi társaság tagjává választották. 1888-ban házasságot kötött Géza von Antal von Felsö Gellér református püspökkel, akinek a kedvéért Magyarországra költözött. Több mint három évtizeden át, 1919-ig élt hazánkban, magyarul publikált, és közben anyanyelvére fordította magyar költők, írók, köztük Madách Imre, Petőfi Sándor és Tompa Mihály műveit. Munkái angolul, németül és skandináv nyelveken is megjelentek. Magyarországon – Felsőörsön – élő leszármazottai a kiskőrösi szoboravató ünnepség vendégei voltak. Petőfi szülővárosának feltett szándéka, hogy azokat a nemzeteket, amelyek anyanyelvükön olvashatják nagy szülöttük verseit, műfordítóik szobraival mind képviseljék a költő szülőháza mellett. Évtizedeket átívelő program ez, ha arra gondolunk, hogy a Szabadság, szerelem című költemény 48 nyelven olvasható…

 

 


Elérhetőségeink

Gelléri Pincészet
8227, Felsőörs Alsóörsi u. 13.
Telefon:06(87)477-338
Fax:06(87)577-016
Mobil:06(30)500-7656